Nyhetsbrev 11 – Förstå grunden i fettförbränning & kaloriunderskott

24 maj 2023
viktnedgång

Med bara 6-7 veckor kvar till sommaren så är det många som vill komma i form till sommaren. Jag tänkte att det kunde vara perfekt att skriva ner några rader som kan ge dig lite verktyg till dig som vill komma i form nu till beachen.

Det handlar mycket om att förstå ekvationen i kaloriunderskott och hur du kan räkna på det.

Fettförbränning

”Fettförbränning” innebär att kroppen använder fett som bränsle för energi. För att gå ner i vikt måste du skapa ett kaloriunderskott, vilket innebär att du förbrukar fler kalorier än du konsumerar. När kroppen befinner sig i kaloriunderskott, kommer den gradvis använda upp fettreserverna för att kompensera för energibristen. Lagrat fett försvinner, dina muskler syns mer och du minskar i omfång.

Hur mycket kan jag gå ner?

Oavsett vart du börjar eller vart du ska så kan det vara lite kul att räkna och då behöver du veta vad 1 kg fett innehåller för att kunna räkna baklänges vad som ska bort.

Ett kilo kroppsfett motsvarar cirka 7700 kilokalorier (kcal). Vill man gå ner i vikt med  säg 1 kg fett behöver du skapa ett kaloriunderskott på 7700 kcal. Skulle du i teorin skapa ett underskott på 500 kcal per dag resulterar det i -3500 kcal per vecka, med andra ord ca 0,5 kg per vecka.


Räkna själv

Vill du räkna  på det själv? Ladda ner exempelvis Lifesum och börja logga allt du äter och dricker. Det blir ditt lila experiment. Lägg sen ihop hela veckans intag och dela på 7. Där har du ett snittintag per dag vad du äter för att hålla dig i energibalans.

Praktiskt exempel

Vill du exempelvis gå ner 2 kg i fettmassa kan du lätt räkna på det nu. 2 kg fett innehåller ca 15400 kcal. Dela det på 500 kcal och du får 30,8, säg 31. Det kommer alltså i teorin ta ca 31 dagar för dig att gå ner 2 kg om du väljer att dra av 500 kcal per dag eller öka din aktivitet, jag rekommenderar förstås en kombination.

Jag vill poängtera att det är så det funkar rent teoretiskt. Använd denna kunskap till att skapa en hållbar och smart plan för dig.

Starka hälsningar,

Staffan Bergsten

Vill du också ha dessa mail varje fredag?

Varje fredag skickar vi ut en nyhetsbrev där du kan lära dig nya saker. Här kommer nyhetsbrev nr 11. Vill du också ha vårt nyhetsbrev kan du scrolla ner till botten, längst ner till höger av sidan så hittar du vart du kan anmäla dig.