Nyhetsbrev 5 – 3 snabb fakta om ägg

24 maj 2023
ägg nyttigt

Även om priset på ägg gått upp ordentligt så är det fortfarande ett kap i mina ögon. Det pratas mycket om s.k. ”super foods” idag och då tycker jag att utan tvekan att ägg tar hem 1:a plats. Helt utan coola slogans, logtyper och balla företag. Det är bara, ägg. Har du som jag förmånen att ha en gård i närheten och kan köpa gårdsägg är du lyckligt lottat. Värna om det.

3 snabba om ägg

  1. Ägg är en utmärkt källa till protein av hög kvalitet. De innehåller faktiskt alla de nödvändiga aminosyrorna (13g/100g protein) som kroppen behöver för att bygga och underhålla muskler och andra vävnader. Billigt och gott helt enkelt.
  2. Äggula innehåller bl.a. kolin, en viktig näringsämne som är viktigt för hjärnhälsa och funktion. En stor del av befolkningen får inte tillräckligt med kolin i sin kost, så ägg kan vara ett bra sätt att öka intaget.
  3. Ägg innehåller också viktiga vitaminer och mineraler som vitamin D, vitamin B12, järn och selen. Dessa näringsämnen är viktiga för att upprätthålla en hälsosam kropp. Det är i princip bara vitamin C som saknas.

 

HACK

Kolla färskheten genom att lägga ner ägget i en vattenskål. Om ägget ligger kvar på botten med bredsidan ned är det riktigt färskt. Om ägget ställer sig på högkant är det mer än 10 dagar gammalt och går fortfarande bra att äta. Om ägget däremot flyter upp till ytan är det för gammalt.

/ Starka hälsningar, Staffan

Vill du också ha dessa mail varje fredag?

Varje fredag skickar vi ut en nyhetsbrev där du kan lära dig nya saker. Här kommer nyhetsbrev nr 11. Vill du också ha vårt nyhetsbrev kan du scrolla ner till botten, längst ner till höger av sidan så hittar du vart du kan anmäla dig.