Kan kallbad öka humör, fettförbränning och fokus?

17 mars 2023
kallbad

Inledning

Medveten nedkylning har varit ett intressant ämne under många år och i Sverige har vi sett ett ökad antal vinterbadare hoppa ner i isvaken för att ta sig ett kallbad. Hur funkar det, finns det fördelarna med medveten nedkylning och hur du kan implementera det i ditt liv?

Låt oss titta på hur, vad och varför.

 

Vad är då medveten nedkylning?

Det innebär att man medvetet utsätter sig för kyla, ofta kallt vatten så som ett isbad eller kall dusch. Det har visat sig ha flera fördelar med att kyla ner kroppen. Några av dem är ökad energi och fokus, återhämtning, bättre humör och ökad ämnesomsättning.

 

Hur kallt behöver det va?

Det är svårt om inte omöjligt att bestämma exakt hur kallt vattnet bör vara eftersom människor tolererar kyla olika. Istället kan du sikta på en temperatur som får dig att vilja gå upp, men som är säker för dig att stanna i. Ju kallare stimulus, desto kortare tid behöver du utsätta dig för kylan. Nyckeln är att det ska vara så pass obekvämt att du vill gå upp men kan sitta kvar.

Isbad, kall dusch eller cryo? Hur ska jag kcal ner mig?

De flesta studier använder isbad Kalla duschar är också effektiva och framförallt tillgängliga för de flesta människor. Cryo är dyrt och svårare att få tillgång till men funkar. Personligen är isbad en favorit men dusch mer praktiskt i vardagslivet.

Hur länge behöver du utsättas för kyla?

Det har gjorts studier som visar på att totalt 11 minuter per vecka, fördelat på 2-4 sessioner som varar mellan 1-5 minuter varje gång är effektivt. Vattentemperaturen bör vara obekvämt kall men säker att stanna i under några minuter. Du kan göra mer, men detta bör vara det minsta för att uppnå fördelarna med kyla.

 

Vad finns det för fördelar?

öka din fokus med kallbad

Ökad energi och fokus

Medveten nedkylning orsakar en betydande frisättning av adrenalin och noradrenalin i hjärnan och kroppen. Dessa neurokemikalier får oss att känna oss alerta och kan få oss att känna oss oroliga och som om vi behöver röra på oss eller uttrycka oss under nedkylning. Kyla orsakar att deras nivåer förblir förhöjda under en tid, och deras fortsatta effekt efter exponeringen är att öka ditt energi- och fokus snivå, vilket kan tillämpas på andra mentala och/eller fysiska aktiviteter.

Förbättra ditt humör

Kall exponering orsakar en långvarig frisättning av dopamin, en kraftfull molekyl som får dig att må bra, förbättra fokusen, öka uppmärksamhet och målinriktat beteende. Även korta perioder av kall exponering kan orsaka en varaktig ökning av dopamin och långvarig höjning av humör, energi och fokus.

Bygg Motståndskraft & Vilja

Fördelarna med medveten kyla sträcker sig bortom fysisk hälsa. Det kan också hjälpa till att bygga motståndskraft och vilja. Genom att utsätta dig själv för stressen av kyla, utövar du kontroll över djupare hjärncentra som reglerar reflexiva tillstånd.

Denna förmåga överförs till situationer utanför den medvetna kalla miljön, vilket gör att du bättre kan hantera och behålla ett lugnt, klart sinne när du ställs inför verkliga stressfaktorer i livet. Med andra ord är medveten kyla en bra träning för sinnet. Det är inte en slump att de hårdaste militära utbildningarna innehåller kyla och stressande situationer.

Förbättra ditt humör

Kallt vatten kan också förbättra ditt humör. Även om det inte gäller alla typer av stress, kan kallt vatten orsaka en långvarig frisättning av dopamin, en kraftfull molekyl som kan höja humöret, förbättra fokus, uppmärksamhet och målinriktat beteende. Även korta perioder av kallt vatten kan ge en långvarig ökning av dopamin och hållbar förhöjning av humör, energi och fokus.

Metabolism

Kortvarig exponering för kyla ökar metabolismen eftersom kroppen måste bränna kalorier för att öka kroppstemperaturen. Totala kaloriförbrukningen från kall exponering är inte signifikant. Men omvandlingen av vitt fett till beige eller brunt fett, som är mycket metaboliskt aktivt, kan vara fördelaktigt för att göra människor mer bekväma i kylan (dvs. kallanpassning) och utlösa ytterligare och mer långvariga ökningar i metabolismen. Men kaloriintag vs kaloriutgift styr fortfarande om du går upp, ner eller behåller vikt.

Summering:

Har du inte testat så rekommendera jag det varmt (eller kanske kallt…). Det är en upplevelse och kicken du får efteråt är något helt annat. Här kommer texten förkortad i punktformat:

  • Isbad, kalldusch och cryo funkar alla lika bra för nedkylning
  • Istället för en viss temperatur, se till att vattnet är obehagligt kallt men under kontroll.
  • Det verkar enligt studier som att 11 minuter per vecka uppdelat på 2-4 sessioner per vecka a 1-5 min per gång är ett bra minimum.
  • Kall exponering kan förbättra humöret, öka metabolismen, öka energi och fokus, bygga motståndskraft och vilja

 

Obs! Säkerhet

Innan du börjar medveten nedkylning är det viktigt att prioritera säkerheten. Ta dig aldrig ut i farligt vatten, utför där det är strömt, ensam och inte engagera sig i medveten hyperventilation före eller under kall vattenexponering. Börja långsamt och sikta på en temperatur som väcker tanken ”det här är verkligen kallt, och jag vill komma ut, men jag kan vara kvar på ett säkert sätt”.