Kokosolja

8 mars 2023
fördelar med kokosolja

Kokosolja – Kort guide mer kunskap

Kokosolja är otroligt populärt med många användningsområden, från matlagning och hudvård till hälsa.  Men vad är det egentligen som gör denna olja så populär? Låt oss kika på de vanligaste användningsområdena och hälsofrämjande effekter.

Kokosolja extraheras från köttet i en kokosnöt. Den är rik på mättade fettsyror, vilket gör den till en solid olja vid rumstemperatur. Du har säkerligen sett att priset skiljer sig i butiken när du går och handlar och det beror på hur den extraheras, sk. kallpressad eller varmpressad kokosolja. Det är värt att veta skillnaden då de hälsofördelar kokosoljan ger är skiljer sig mellan de olika processerna.

Kallpressad kokosolja vs.Varmpressad kokosolja:

Kallpressad kokosolja är tillverkad vid en temperatur på högst 40-60 grader Celsius. Vid denna låga temperatur pressas oljan ut från kokosköttet och filtreras sedan för att separera oljan från övrigt material. Denna process behåller flera näringsämnen som finns naturligt i kokosnöten och ger en mildare smak på oljan. Kallpressad kokosolja anses vara mer naturlig och hälsosam eftersom processen inte förstör de naturliga föreningarna som finns i kokosnöten.

Varmpressad kokosolja tillverkas genom att kokosköttet utsätts för högre temperaturer, vanligtvis mellan 70-100 grader Celsius. Oljan pressas sedan ut från kokosköttet och filtreras för att separera oljan från övrigt material. Denna process förstör vissa av de naturliga föreningarna som finns i kokosnöten, men kan göra oljan mer prisvärd och lättillgänglig.

Hur kan vi använda kokosolja?

Som vi nu har lärt oss är inte all kokosolja likvärdig och kallpressad är att föredra. Personligen gillar jag att ha en STOR burk (kallpressad) koksolja hemma då det går åt till allt från skägg, shake och matlagning. Någon som jag märkt av är att min mage blir mycket lugnare med en tsk kokosolja efter eller innan en måltid.

 

Kokosolja på insidan

Kokosolja på utsidan

  • Studier har visat att kokosolja kan hjälpa till att höja HDL-kolesterol, det ”bra” kolesterolet som skyddar hjärtat.
  • Vissa studier visar att kokosolja ska kunna bidra till att förbättra kognitiv funktion.
  • Kokosolja kan också hjälpa till att reglera blodsockernivåer och stödja matsmältningssystemet.
  • Kokosolja kan användas som en naturlig fuktighetskräm för huden och läpparna.
  • Det kan också användas för att behandla torr hårbotten och ge glans till hår/skägg.
  • Kokosolja kan också användas som en naturlig tandkräm och munsköljning för att förbättra munhälsa.

 

Kokosolja i köket – matlagning med lite extra

• Kokosolja har en hög rökpunkt (kallpressad 175°C & varmpressad 235°C.) vilket gör den till ett bra alternativ för stekning och bakning.
• Det kan också användas som en ersättning för smör eller margarin i bakrecept.
• Kokosolja kan också tillsättas till smoothies eller kaffe för att ge en exotisk smak och en energikick.

Slutsats:

Så där har ni det, vänner. Kokosolja är en mångsidig olja som kan ha många fördelar för hälsa och skönhet. Men låt oss inte glömma bort att äta med måtta och balans, och att det inte finns några mirakelkurer för hälsa och välbefinnande. Så om du vill ta del av fördelarna med kokosolja, så använd den med måtta och tänk på att kombinera den med en varierad kost och regelbunden motion.